Kelebihan SPA. Apa Itu SPA?

Assalamualaikum.

Lagi 3 minggu aku akan menghadapi final exam. Tapi aku tak mulakan study lagi. Rasa takut tu ada, tapi aku tak nak study. Asal ah? Nanti bila dah 3 hari nak exam baru nak gelabah. Tu lah aku. Aigoo. Mcm malam ni, aku tak study lagi. Tapi aku luangkan masa dgn update blog. Bazir masa kan aku ni? Sila jgn tiru aksi ini di rumah.

Semalam, Zharif Azis ada post kat blog dia yg dia dapat temuduga utk SPA. Tapi dia macam blur taktahu apa yg dia patut buat. Then dia tanya kpd sesiapa yg dah berpengalaman. Aku terpanggil utk update benda ni semalam, tapi dgn kelajuan broadband entah macam apa ni, jadi aku update hari ni walaupon kelajuannya masih sama mcm semalam. Pffst annoying.

Sorry Zharif aku printscreen tak bagitao kau dulu. Dan nampak kah anda dgn ke"loading"an itu?

Apa itu SPA? Masa mula- mula dulu pon aku taktao apa itu SPA. Tempat rehatkan diri tu ke? K bukan yg tu aku maksudkan. Tu spa. Ni S-P-A. Baca satu- satu. S- P- A. SPA tu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Apa benda pulak tu? K kejap lagi aku cerita.

Dulu aku tak apply pon kat laman web SPA ni. Sebabnya masa tu aku tengah menuntut pelajaran di Matrik Pinang. Menuntut? K skema di situ. Tambahan pulak, masa tu ada kawan sama- sama masa Sekolah Menengah dulu. Jadi perasaan taknak pergi ke SPA tu mmg membuak- buak. Membara pon ada jugak. Tapi abah selalu cakap cenggini "Tak mustahil masa akan datang akan ada pelajar U yg dah belajar tinggi- tingi jadi pekerja kat tol." Like seriously? Yeah, trust me. Jadi di sebabkan tu, parent aku apply kan utk aku.

Sekarang aku dah sem 3. Amik kos Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran (PPKP). Aku akan bekerja di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia. Lagi 3 sem aku akan habis diploma di KSKB Sg Buloh. Kemudian? Kalau pointer aku elok, aku akan terus bekerja. Tak nak ke lepas habis belajar terus dpt kerja? Semua ni di sebabkan parents aku. Terima kasih abah. Ibu.

Ini gambar masa jalankan pemeriksaan Aedes awal sem ni. Aku tukang tangkap gambar.

Jadi apa kelebihan kalau korang masuk SPA ni?

Pertama, korang akan terus dapat kerja. This is for sure. Menyirap jugak la semalam ada orang coment dekat gambar si Zharif Azis tu macam ni "Buat apa nak fikir pasal kerja." Boleh macam tu? Skrg mungkin tak nampak. Tapi fikir pasal masa depan. Kalau nak merempat tepi jalan, tak payah la susah- susah nak baca yg seterusnya.

Kedua, bukan setakat lepas belajar terus dpt kerja. Kalau korang masuk SPA ni, korang jugak akan di beri elaun. Yeah elaun. Tak perlu bayar balik. Awesome kan? Dulu masa aku masuk cuma RM600 je, tapi sekarang dah naik jadi RM800. RM600 pon dah berbaloi- baloi ini kan pulak RM800. Bersinar- sinar mata. Korang masih tak nak rebut peluang ni?

Ketiga, *fikir*

Setakat ni tu je yg aku mampu fikir. W/pon hanya 2 kelebihan je yg dapat aku berikan.. tapi aku cukup condifent dgn 2 benda alah ni. Kerja dan elaun. Masih tak cukup? Masuk dulu baru tahu kelebihan lain.

Tambahan pulak, kalau korang tak belajar sains  masa sekolah menengah dulu, korang still boleh mohon utk SPA ni. Tapi itu depend kpd kos apa yg korang nak amik.

Ini pulak masa Pra Klinikal sem lepas di Sik, Kedah. Aku masih jadi tukang tangkap gambar.

Akhir sekali, bagi sesiapa yg dah dapat tawaran temuduga utk SPA ni aku suggest kan kat korang utk pergi je temuduga tu dulu. Dapat atau tak tu belakang cerita. Andai kata kalau korang di terima utk sambung belajar kat SPA ni, benda tu boleh di bincang dgn parents. A/pon, parents mesti di utamakan. Kalau nak pergi boleh, tak nak pergi pon boleh. Sebab semua keputusan di tangan korang.

Oh, apa yg dia akan tanya masa temuduga? Tu depend kpd bidang apa yg korang amik. For example, korang dapat kos nursing.. then cari la apa- apa yg berkaitan dgn nurse. Jgn lupa pengetahuan am. Cthnya, nama Menteri ke.. Menteri Kesihatan ke.. blabla. Dan jugak, pengetahuan pasal Islam. You know, about basic things. Tapi depend jugak kpd penemuduga tu. Kadang- kadang soalan merepek pon diaorang akan tanya. Ihiks.

That's all yg aku boleh kongsikan. Harap membantu bagi sesiapa yg confuse. Blog you later. Good night. Assalamualaikum.

12 comments:

raudha said...

assalamualaikum . kalau pelajar yg masih study level degree dapat tawaran temu duga spa8 tu.. how? T.T

Bubu said...

@ raudha- Depend kepada seseorang tu sebab ada je member saya yg dah ada degree tapi amik SPA. [smile]

Anonymous said...

Bubu Bubu...
kalau buat diploma kat KSKB ni lepas grad ada ke peluang nak buat degree?

Bubu said...

@ Anonymous- Yup. Boleh sambung! :D

Nurul Saadah Ahmad Shukori said...

wak. kena isi borang SPA8i tu ker? saya nak mohon :( Tolong boleh?

nurul afiyusliza said...

boleh x bg link dia..sbb ari tu sya cuba isi tp xda yg jururawat..tp sya cuba cari tp x jumpa..kita kna daftar dlu ka.?? pastu ?? sya x faham la nk buat mcm na??

nurul afiyusliza said...

boleh x bg link nak isi spa tu..hari tu sya cuba isi tp sya x jumpa yg nak isi jururawat...kita nk kna daftar dulu kan??pastu??sya x faham la..boleh tlong x??

Bubu said...

Korang boleh tengok kat sini http://www.spa.gov.my/ . Hope membantu! :D

Anonymous said...

Thanks bro bubu for the info....cume nk tanye,die ada kos ape lg ek selain ni?? N next post leh x ceritakan cara nk isi borang ni,pening sket ble bkak web spa tu,hehehe

Anonymous said...

SPA ni kirenye buat diploma la eh ? Kalau lps foudation then ambk SPA boleh ke ?

Anonymous said...

SPA ni diploma ke ? What if utk students yg hbes foundation n decided to apply SPA . boleh ke mcmtu ?

Anonymous said...

SPA ni diploma ke ? What if utk students yg hbes foundation n decided to apply SPA . boleh ke mcmtu ?