Navigation

Assalamualaikum.

Tadi cik anonymous ada tanya saya macam mana nak buat NAVIGATION kat shoutbox saya tu..
Tahu tak navigation tu apa ? Ala, yg macam ni ha..
Dah paham? K jom mula.

1- Dashboard > New post > Edit pages > New page
Utk new page ni, korang post lha mcm biasa, buat lha pape pongg. Cthnya, pasal diri korangg, tittle dia tu tuliss lha about me :3 Ta pahemm ? Klik lha about me aku tu, ha. #alang-II like sekali, okay ? Haha.
2- Done ? Publish page
3- Lepas tu, dia ada tanya..
How would you like the pages gadget to appear kan ? Korang click no gadgets.
Then..
4- Dashboard > Design > Add a gadget > Html/javascript
Tulis lha pape, cth macam ni..
5- Lepas tu, highlight kat about me tadi.. macam ni, ha..
6- Dah highlight ? Lepas tu, nampak tak benda alah yang aku dah bulatkan tu, klik menda alah tu.. Lepas tu ? Nanti dia akan keluar macam ni kan ?
7- Masukkan link about me tadi tu :3 Siap !

Nota kaki :-
1- Kalau nak buat home, letakkan link blog korang.
2- Kalau nak buat tutorial, buat page untuk tutorial.. lepas tu, mcm biasa, letak link tutorial korang tu.
P/s: Gua tao tutor ni agak rumit. K assalamualaikum.
Sincerely: Bubu 

8 comments:

yumaisabreena faith anuwar said...

awww, thanks mr.domo for this superb tutorial :) appreciate it :)

mr domo said...

anonymous : no biggie :3

Wniy said...

jap..nak tnye..mcm mne lak nak wat page untk tutorial uh?

Saya Bubu said...

Ouh, utk TUTORIAL tu nanti saya buatkan eh ?

Sofea Ariesya said...

Link About me tu nak cari dekat mane.?

I'm BUBU said...

Link tu boleh dapat bila awak dah buat page, dan publish page tersebut. Then, awak copy link tu :)

tacaa zatty said...

tengs yee for the tuto . bubu superb tau .

I'm BUBU said...

Your welcome ^^